Ajuntament de Figueroles

Ruta etnogràfica


 

Ruta Etnográfica de l’Alcalatén

La Ruta Etnográfica de’l' Alcalatén, com projecte cultural, pretén reflectir l'herència deixada per generacions i generacions de pobladors d'aquestes terres que, d'una manera respectuosa i singular, van assolir durant segles mantenir un equilibri entre l'entorn natural i el seu mitjà de vida, que girava entorn de l'agricultura i la ramaderia.

Fidels a aquesta tradició, el nostre projecte de senderisme assenta els fonaments d'un turisme d'interior respectuós amb el mitjà natural i basat en el desenvolupament sostenible de la nostra comarca.

La sendera PRCV-341 és una sendera de dificultat mitja, de tipus circular amb sortida i arribada en la població de Figueroles i d'una distància total de 14.204 metres.

La ruta comença als afores del poble en la zona denominada Bassa Passá.
Des d'aquí continua travessant camps conreats fins a l'encreuament amb una pista asfaltada. Una vegada creuada aquesta, continua per una sendera que, en fort ascens, ens deixa en l'entrada de la cova del Castellar i, posteriorment, en el cim del Castellar. Aquí comença a descendir per una sendera fins a l'entroncament d'una pista forestal que ens deixa a l'entrada de la Pineda Burgá. Des d'aquí, vam continuar en direcció al Pla del Vinyè travessant el Barranc de la Volatera i per pista forestal pujarem fins al seu final on, al costat d'una casa de camp, té el seu inici la sendera de la Paridora que ens deixarà en el Bassot del Comte d'Aranda. Una vegada passat el *bassot, agafarem la primera pista de la dreta que ens duu fins a la masia del Quadrat i que, poc després, convertida en senda, ens baixa fins a la llera del Barranc dels Olles on es troba el Cocó.

Des del barranc començarem l'ascens per una pista de terra que ens deixa en altra més important; i que ens duu fins al Poblat de l'Edat del Bronze de la Penya- Vermella i, una vegada passat aquest, en la Bassa de Baquero.

Una vegada passada la bassa, vam continuar per una pista de terra fins a trobar de nou el Bassot del Comte d'Aranda on una bifurcació ens deixa en la sendera que travessa per la seva banda baixa la Roca Naram i que acaba en la pista forestal de la Barceloneta.

Des de la barcelonina travessem camps conreats per una pista forestal fins a la zona del Maset, on travessarem un petit barranc i continuarem fins a trobar el Vaig moldre Vell; just en l'encreuament de la carretera amb el Rio Llucena.

Una vegada travessat el pont del riu, vam continuar per la pista forestal de Cantala i Secanet fins a l'encreuament amb la sendera que ens baixa al Vaig moldre del Xiulet i al riu. Des d'aquí, seguint el seu curs, vam travessar el paratge de la Font de la Carreraça

i vam pujar al poble pel camí de la Volta fins a arribar de nou a l'inici de la ruta.

Formulari de cerca

Site developed with Drupal