Ajuntament de Figueroles

Què visitar?
   

Què visitar?

Els seus carrers són bastant planes i rectes amb bon aspecte urbanístic i amb agradables detalls com l'abundància de flors i plantes en algunes façanes de les seves cases, demostració del bon gust dels seus veïns. Per aquest motiu se li va concedir en 1972 el Premi Nacional Comte de *Guadalhorce. Passejar tranquil·lament pels seus carrers, beure en la font de la plaça l'aigua cristal·lina que raja per les seves aixetes directament des de la deu situada en el Barranc de la *Miloca i visitar els Safarejos Públics (restaurats en 1985) ens transporta a un món de nostàlgiques sensacions.

Quant a monuments podem visitar l'Església Parroquial, dedicada a Sant Mateu. En ella encara es conserven preciosos retaules de fusta, pertanyents als segles XVII i XVIII així com bells llenços de diferents èpoques, restaurats en els últims anys per l'Excel.lentíssima Diputació de Castelló. L'església és d'estil renaixentista, d'àmplia façana i està composta d'una sola nau d'ordre *toscazo, va ser construïda entre 1640 i 1651 i restaurada entre 1993 i 2003. La seva torre campanar de 25 metres d'altura, va ser construïda en 1793 i restaurada en el 2003. Aquesta torre es troba annexa a l'església, és de planta quadrada i acaba en una graciosa rematada de teules de color blau i un artístic penell formada per un *dolçainer tocant la dolçaina. Té un bonic rellotge de sol amb una interessant inscripció en valencià, que fa referència al malnom que tenen els habitants del poble: “Escalda-*sants/”.

Mereix també esment especial la casa de la família Vilallonga, coneguda popularment amb el nom de Casa *dels Col·*legials, edificada en 1608, en el seu interior alberga una preciosa capella oratori amb uns magnífics frescos pintats en 1726.

Paisatges

Tenim belles vistes des de la zona de la *Traguanta, on es troben la Roca *Naram i la *Penya-vermella. Dues precioses talaies des d'on s'albira la plana de Castelló i el mar. En el seu entorn podem visitar diverses masies amb els seus corresponents aljubs construïts amb pedra seca. Especial esment mereix el bonic Barranc dels *Olles, en les seves riberes abunden els pins i les *carrascas, enmig d'aquest barranc tenim un antic aljub de pedra, formant una cova natural, en el seu interior es recull l'aigua que baixa per aquest barranc quan plou. És conegut popularment com el *Coco del *Barranc dels *Olles. També podem visitar la Bassa del Comte d'Aranda, situada enmig d'un pas real, que uneix les terres del *Alcalatén amb Aragó, en ella viuen una família de tritons, espècie protegida per la Generalitat Valenciana. Abunden les *sabinas i els *enebros centenaris. També podem visitar l’*Abric de la *Penya-rotja, poblat iber, pertanyent a la tribu dels *ilercavones.

Podem visitar les antigues mines de guix situades en la partida de l'Aigua Salada, cridada així perquè en ella hi ha diverses fonts on brolla aigua que conté bastant sal. Aquestes salines ja se citen en el cadastre de 1442, en elles tenien dret a *pacer els ramats de Llucena i Figueroles. D'aquesta manera se'ls subministrava sal a les ovelles i cabres, aquests animals necessiten aquest mineral, perquè gaudeixin de millor salut.

També podem visitar el Vaig moldre *Vell o molí del Comte d'Aranda, documentat ja a la fi del segle XIV, pertanyia al Senyor feudal del *Alcalatén. Prop d'ell tenim un preciós i centenari Roure.

Pujant pel camí medieval del Mas *Vell, plagat de roures i pins, ens trobem amb la *Pedrerà, utilitzada ja pels àrabs per a la construcció del dic de l'antic embassament de’l L'Alcora. Posteriorment de nou va ser utilitzada per a la construcció del nou dic de l'embassament actual. Des d'ella tenim precioses vistes de l'embassament de’l L'Alcora i del Castell de’l *Alcalatén. Podem completar la visita travessant el vell túnel de l'Horta de Prats, construït en 1905. Finalitzant l'excursió pujant a l'alt del *Castellar, on es troba un poblat *ibero, i gaudint de magnifiques vistes de l'acabo de Figueroles, on podem gaudir veient les oliveres mil·lenàries que encara sobreviuen al pas del temps.

 

Formulari de cerca

Site developed with Drupal