Ajuntament de Figueroles

Festes al poble
   

La vida i costums dels pobles han sofert transformacions amb el discórrer del temps. En Figueroles la gent encara conserva intactes la gran majoria dels seus costums i tradicions.

El calendari festiu comença amb la Plega del Reis el dia 6 de gener. Aquesta celebració es remunta a mitjan segle XIV; les famílies del poble li oferixen a l'església pastes i diversos regals, que després se subasten en la plaça, tot el que es recapta és per al manteniment de l'església local.

Al voltant del dia 17 de gener se celebra la festa de San Antonio Abad quan es beneïx als animals, s'encenen fogueres i es reparteix prim i rotllo, aiguardent i anís. El grup de ball local representa la tradicional i antiga Dansa del Prim. Després hi ha un sopar popular i ball, a tots els assistents se'ls obsequia amb llonganisses, butifarras, cansalada i pa.

Des de fa alguns anys, el divendres anterior a la festa, els joves del poble organitzen l'Escalda-Rock. Un concert de música actual i juvenil.

El dia 2 de febrer se celebra la Candelaria i el dia 3 San Blas. Es beneïxen aliments, sal i la típicaCoca de San Blas. Quan finalitza la missa es reparteixen caramels beneïts, San Blas és el protector dels mals de gola.

El dissabte de Rams se celebra des de 1603 la festa del Reservat, amb ella els veïns de Figueroles commemoren l'arribada del Santíssim Sagrament al poble i la seva constitució com parròquia independent.

El dilluns del diumenge de Pentecostés se celebra la festa del Santíssim Crist del Calvari, festa que ve celebrant-se des de finals del segle XVII. La religiositat impregna els seus carrers amb una multitudinària processó que puja des de l'església fins a l'Ermita del Calvari,es canten els gojos i es dispara un espectacular castell de focs artificials. Finalitza l'emotiu acte quan els nombrossos devots li besen els peus al Crist.

El primer dissabte d'agost té lloc el romiatge a peu a l'Ermita i Castell del Alcalatén, en record de les seves arrels i en commemoració de la seva independència municipal en 1726.

El segon dissabte de setembre se celebra la Cursa Ibèrica que discorre pels paratges més bonics del poble, està molt bé cuidada i tota senyalitzada. Aquesta prova esportiva està arribant a gran popularitat entre els esportistes de elite i afeccionats de tota la província de Castelló. A la nit els joves organitzen novament altre concert musical, aquesta vegada ho criden el Figue-Rock.

Les festes patronals estan dedicades a Sant Mateu i les Sagrades Relíquies, se celebren tots els anys el dia 21 i 22 de setembre. Hi ha gran varietat d'espectacles, balls populars (entre ells el Ball de’l Anguila), exposicions, teatre, solta de vaquillas pels carrers, toros embolados, etc. Però encara perdura una tradició molt antiga, que és digna de veure i admirar, la plantada del Arc de Sant Mateu, que té lloc la nit anterior a la festivitat del sant. Els joves van per les hortes i els camps recollint tota classe de fruits i hortalisses que després li oferixen al sant en un monumental arc format per quadre arquejades, que munten davant de la façana de la porta de l'església parroquial perquè aquest protegeixi les seves hortes i camps de les tempestes nocives i sobretot de la calamarsa

 

Formulari de cerca

Site developed with Drupal